Λίμνη Τσιβλού: Μια ασυνήθιστη ιστορία


Αγαπημένος και ξεχωριστός προορισμός σε ημερήσιες εκδρομές του Τουριστικού Γραφείου My Road Trip αποτελεί η Λίμνη Τσιβλού (σε συνδυασμό με την γραφική Ζαρούχλα, για δραστηριότητες μέσα στην φύση).

Πρόκειται για ένα μέρος απόκοσμο και ταυτόχρονα γοητευτικό. Κάθε εποχή του έτους προσφέρει ένα διαφορετικό τοπίο στον επισκέπτη.
Η Λίμνη Τσιβλού είναι ακόμα "παρθένο" μέρος, το μόνο "δείγμα" πολιτισμού που θα βρείτε κοντά της είναι αυτοσχέδια ξύλινα τραπέζια για τους παραθεριστές και ενίοτε ένας κάτοικος της περιοχής, με το βανάκι του φορτωμένο με τοπικά καλούδια (τυρί, ελιές κοκ) για τους επισκέπτες.

Η ιστορία της Λίμνης Τσιβλού:

Μια λίμνη με ασυνήθιστη ιστορία. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και δημιουργήθηκε το 1913.
Ο λόγος δημιουργίας της ήταν φυσική καταστροφή, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ολόκληρος ο οικισμός Τσιβλός!

Μέσα στα νερά της λίμνης αναδύονται ακόμα σκελετωμένοι κορμοί πλατάνων και μαυρόπευκων, που μαρτυρούν ότι κάποτε σε εκείνο το σημείο υπήρχε πλούσια χλωρίδα με πυκνά δέντρα.

Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής. Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μέτρα. Ωστόσο η έκτασή της αυξομειώνεται συνεχώς, καθώς η στάθμη της ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά.