Αγόριανη: η άλλη πλευρά του Παρνασσού


Ο Παρνασσός είναι τα τελευταία χρόνια ταυτόσημος με την πασίγνωστη Αράχωβα.

Τι γίνεται όμως από την "άλλη πλευρά του Παρνασσού"; 

Στην "σκιά" της τουριστικής Αράχωβας, βρίσκεται η Αγόριανη η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πολυσύχναστη Αράχωβα!


Αγόριανη ή Επτάλοφος


Η Αγόριανη είναι το σμαράγδι του Παρνασσού! Η ονομασία του χωριού είναι Επτάλοφος ή Αγόριανη και είναι χωριό του νομού Φωκίδας το οποίο ανήκει στο Δήμο Δελφών. Πρόκειται για ένα μέρος πνιγμένο στα έλατα, πλατάνια, καρυδιές κοκ το οποίο κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό και μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μέτρων, πάνω σε επτά λόφους στην αγκαλιά του Παρνασσού, από εκεί προκύπτει και η ονομασία Επτάλοφος με την οποία "βαπτίστηκε" μετά το 1927, ενώ παλαιότερα η ονομασία της ήταν Άνω Αγόριανη. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 461 κάτοικοι.


Ιστορία


Oι πρώτοι κάτοικοι της Αγόριανης, ανήκαν σε μια Προελληνική φυλή, τους Μινύες, ενώ σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς το χωριό έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Το όνομα Αγόριανη, κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από τους Σλάβους όπου το 750 μ.Χ μετοίκησαν στην Πελοπόννησο και στην γλώσσα τους σημαίνει "βραχώδης τόπος".

Η προσφορά του χωριού σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας ήταν θαρραλέα: 1821 - Βαλκανικοί πόλεμοι - Ά Παγκόσμιος πόλεμος - Μικρά Ασία - Β’ Παγκόσμιος πόλεμος

Τέλος, το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την Κατοχή από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς το χωριό ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή.

Δραστηριότητες


Η Αγόριανη είναι ένα μέρος ικανό να προσφέρει πλούσιο θέαμα στον επισκέπτη και τις τέσσερις εποχές του κόσμου. Η ομορφιά της φύσης, τα χρώματα και τα αρώματα του τοπίου καθιστούν το χωριό ιδανικό προορισμό για να έρθετε σε επαφή με την φύση και τις χάρες ενός παραδοσιακού χωριού.

Στο χωριό, μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο κάνοντας πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού και φυσικά σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 18 χμ. από την Αγόριανη.

Αξίζει να δείτε


Το Λαογραφικό Μουσείο Επταλόφου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μια επίσκεψη στο μουσείο θα σας φέρει πιο κοντά στον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων του χωριού τα παλαιότερα χρόνια και στα ήθη και έθιμα του τόπου.

Η Αγία Τριάδα, η Αγία Παρασκευή, η Βρωμόβρυση, το Πυργάκι, η πηγή Βασιλική με το χωνευτικό νερό, είναι ιδανικά σημεία για πεζοπορία ή ποδήλατο, αλλά και για ρομαντικούς περιπάτους μέσα σε μια φύση, που προσφέρει απλόχερα την ομορφιά και τον καθαρό αέρα της. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε σκιουράκια, αγριογούρουνα, κοτσύφια, πέρδικες, γεράκια και αετούς που ζουν στην περιοχή.

Η Αγόριανη το χειμώνα θυμίζει Αυστριακό τοπίο καθώς ντύνεται στα λευκά μαζί με το ελατοδάσος που την περιβάλει.

Στο ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip διοργανώνουμε τακτικά εκδρομές με προορισμό την Αγόριανη, συνδυαστικά με άλλους πανέμορφους και παραμυθένιους προορισμούς όπως η εξώκοσμη Παύλιανη, οι Δελφοί, η Αράχοβα, και το Γαλαξίδι! Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας και την επίσημη σελίδα μας στο Facebook για την επόμενη εξόρμηση μας στην Αγόριανη!