Ποσειδωνία: Ο "Παρθενώνας" της Ιταλίας


Υπάρχει και στην Ιταλία Παρθενώνας; Στην γειτονική Ιταλία, στην Δυτική πλευρά της βρίσκεται η Ποσειδωνία, γνωστή στην αρχαιότητα και ως μεγάλη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μέρος το οποίο προκαλεί δέος, ειδικά για τον 'Ελληνα επισκέπτη. Μια επίσκεψη στην αρχαία Ποσειδωνία είναι ένα ταξίδι στα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού της κλασικής εποχής καθώς εκεί βρίσκονται τρεις από τους καλύτερα διατηρημένους δωρικού ρυθμού αρχαιοελληνικούς ναούς εκτός Ελλάδας.


Χαρακτηρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1998, η Αρχαία Ποσειδωνία (Paestum), μία αρχαία ελληνική αποικία με έναν από τους επιβλητικότερους Ναούς της Μεγάλης Ελλάδας, αφιερωμένος στη θεά Ήρα.

Ιστορία της Ελληνικής αποικίας Ποσειδωνίας:

Πρόκειται για μια αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας, 85 χλμ. νοτιοανατολικά της Νάπολης. Το λατινικό όνομα της πόλης ήταν Πέστουμ (Paestum). Η Ποσειδωνία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού.

Οι τρείς επιβλητικοί ναοί (αφιερωμένοι στην Θεά Ήρα, την Θεά Αθηνά και στον Θεό Ποσειδώνα), τα μεγάλα παλάτια, το αμφιθέατρο, το βουλευτήριο, η αγορά κλπ. επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας μεγάλης, επιβλητικής και ανθηρής πόλης.

Από τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της περιόδου φαίνεται πως στην πόλη συνυπήρχαν και ελληνικά και ιταλικά πολιτισμικά στοιχεία. Η ελληνική γλώσσα όμως σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Η πόλη έγινε τελικά Ρωμαϊκή το 273 π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ποσειδωνίας:


Ο αρχαιολογικός χώρος της Ποσειδωνίας καταλαμβάνει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Από αυτά μόνο τα 250 έχουν ανασκαφεί.

Το Μουσείο καταγράφει την εξέλιξη της πόλης από την ίδρυση της ελληνικής αποικίας μέχρι την ίδρυση της λατινικής αποικίας, τις αλλαγές στους κοινωνικούς και δημόσιους θεσμούς, τις θρησκευτικές τελετές, τις πτυχές της καθημερινής ζωής και τις τέχνες.

Το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού αρχαιολογικού χώρου είναι οι τρεις μεγάλοι ναοί δωρικού ρυθμού (αφιερωμένοι στην Θεά Ήρα, την Θεά Αθηνά και στον Θεό Ποσειδώνα).

Η Ποσειδωνία φημίζεται επίσης για τους ζωγραφισμένους τάφους, οι οποίοι ανήκουν στην περίοδο της Λουκανικής κυριαρχίας και μόνο ένας από αυτούς χρονολογείται στην ελληνική περίοδο. Αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα δείγματα ζωγραφικής της αρχαίας περιόδου.

Μια επίσκεψη στην αρχαία Ποσειδωνία είναι ένα ταξίδι στα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού της κλασικής εποχής καθώς εκεί βρίσκονται τρεις από τους καλύτερα διατηρημένους δωρικού ρυθμού αρχαιοελληνικούς ναούς εκτός Ελλάδας.
Το Ταξιδιωτικό γραφείο My Road Trip σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείτε και εσείς την μοναδική Ποσειδωνία σε πολυήμερες εκδρομές του γραφείου μας στη Ιταλία σε συνδυασμό και με άλλους εκπληκτικούς προορισμούς που επιβάλλεται να επισκεφθείτε όπως η ζωντανή "νεκρόπολη" Πομπηία, το Ερκολάνο, η Νάπολη, το Αμπερομπέλλο και άλλοι.

Μείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού γραφείου My Road Trip για να ανακαλύπτετε όλους τους μοναδικούς προορισμούς εδώ: http://myroadtrip.gr/