Σύγκριση τιμών: Tουριστικά μήλα, με τουριστικά πορτοκάλια…




“Πολύ ακριβό? Ως προς τί?». 

Και εξηγούμε:
Όπως σε όλα τα εμπορικά αντικείμενα και υπηρεσίες, έτσι και στον τουρισμό οι επιλογές αγοράς μιας εκδρομής ή ενός τουριστικού πακέτου είναι ατελείωτες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, για όλες τις τσέπες, και κυριότερο, για όλα τα «στάνταρ» και απαιτήσεις.


   Σε ένα τουριστικό πακέτο λοιπόν, η τιμή είναι ανάλογη (τις περισσότερες φορές φυσικά) με τις παροχές που προσφέρονται, το μέσον μεταφοράς, τον τόπο διαμονής κλπ κλπ. Πάρα πολλά από τα παραπάνω, επιπροσθέτως και η αμοιβή των εργαζομένων και το κέρδος του γραφείου, συντελούν μία τελική τιμή, άλλοτε κυμαινόμενη και άλλοτε σταθερή, κατά την οποία καλείται ο αγοράζων να επιλέξει αν -σε συνάρτηση με τις παροχές- τον καλύπτει ή όχι. Ξέρουμε… Ακούγεται αυτονοήτο... But bare with us.

Παράδειγμα πρώτο:

Ημερήσια εκδρομή στις Σπέτσες με πούλμαν. Ενδεικτική τιμή: 17
Ακριβό ή φθηνό? Χμμμ…Εξαρτάται!

Αν είστε κάτοχος 9θέσιου οικογενειακού αυτοκινήτου, κινούμενο με ηλεκτρισμό, λογικά θα ταξιδέψετε οικονομικότερα αν η παρέα σας αποτελείται από 9 άτομα, τα οποία μοιράζονται το κόστος ηλεκτρισμού, την επιθυμία οδήγησης, τα διόδια, και τις φθορές του αυτοκινήτου… Αν όχι, οι επόμενες επιλογές είναι οι ακόλουθες:
1    
      1)      Πλοίο από Πειραιά: Κόστος: 40€/άτομο, σύν μετάβαση/επιστροφή από λιμάνι.
2    2)      ΚΤΕΛ: 32€/άτομο
3    3)    Ωτοστόπ: Δωρεάν! (αρνητικό: πιθανότητα απώλειας ενός νεφρού)
      

            Πόρισμα: Η τιμή των 17€ είναι οικονομική! ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ? Γι’αυτόν φυσικά που επιθυμεί να υπολογίσει ΜΟΝΟ το τελικό ποσόν. Αν κάποιος θέλει να σταματάει οπουδήποτε για φωτογραφίες, να φύγει ότι ώρα θέλει από τους προoρισμούς του κλπ κλπ, τότε σύμφωνα με τα επιθυμητά «θέλω» του, ο οικονομικότερος τρόπος είναι το αυτοκίνητο!

      












Επάνω εικόνα: Tουαλέτες σε κάμπινγκ με 10€/ημερησίως
Δεξιά: Ενοικιαζόμενο στο Μπαλί, 2500€ ημερησίως.


Παράδειγμα δεύτερο:

4 διαν/σεις στη Μύκονο τον Ιούλιο, σε 3* ξενοδοχείο με πρωινό, καράβι, πούλμαν, και μεταφορές εντός νησιού: Τιμή: 500€

Πανάκριβο..? Για να δούμε:

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν σχετικά ακριβές, αλλά λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως το 80% της οικονομίας της χώρας μας βασίζεται στον τουρισμό..
Οπότε αν είναι ακριβό, αποτελεί άκρως υποκειμενικό κριτήριο (όπως πάντα..)

Πάμε λοιπόν στις αιτιολογίες του «ακριβού»:
1    
      1)      Ακριβό για τη ΔΙΚΗ μου τσέπη. Εδώ δεν τίθεται θέμα ανάλυσης… Ο καθένας γνωρίζει ακριβώς τί μπορεί να «σηκώσει η τσέπη του», οπότε το να χαρακτηρίσει κάτι είναι τουλάχιστον παράλογο…
      2)    Ακριβό ΓΕΝΙΚΑ. Αυτό δεν δύναται να ισχύει. Ο χαρακτηρισμός ακριβό ή φθηνό εξαρτάται όπως είπαμε από τις παροχές, ή όταν συγκρίνεται με κάτι ΑΠΟΛΥΤΑ όμοιο. Αν δηλαδή το διπλανό τουριστικό γραφείο έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια εκδρομή, ίδια εποχή, στο ίδιο ξενοδοχείο, με τις ίδιες παροχές κλπ κλπ, τότε οποιαδήποτε διαφορά τιμής άνω του 10-15% εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαφορετικές ανάγκες των γραφείων, και την πολιτική κερδοφορίας και των εξόδων του. Ο χαρακτηρισμός λοιπόν είναι εύστοχος.
      3)    Ακριβό γιατί ο μπατζανάκης της θείας του ξαδέρφου μου απ’το χωριό είχε πάει το 2017 με τα μισά λέφτα…. Έεεεπ! Τί είπαμε?? Δεν είπαμε να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα?? Πώς είχε πάει? Τί εποχή? Πού έμεινε? Τί παροχές είχε? Όολα αυτά συντελούν σε ένα κοστολογικό αποτέλεσμα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από τον μπατζανάκη σου…
      4)    Ακριβό γιατί οι διακοπές με το τροχόσπιτο μας βγαίνει πιό οικονομικά..... Ασχολίαστο...

   Μύκονο μπορεί να σε πάει ο παππούς σου με το ψαράδικο τσάμπα, και να μείνεις σε αντίσχοινο με κόστος 20€ για 5 μέρες, τρώγοντας ρίζες,,. Επίσης μπορείς να πάς και με μισθωμένο ελικόπτερο, και να έχεις διαμονή σε ιδιωτικό Villa Studio  στο Costa Ilios Ορνού, με 10000€ για 5 ημέρες… ΟΛΑ είναι σχετικά. 

Όπως υπάρχουν παπούτσια απ'την κίνα με 5€ το ζευγάρι, έτσι υπάρχουν γόβες των 15000€, και όοολα τα ενδιάμεσα... Το ίδιο και με τις εκδρομές. Δεν αλλάζει κάτι.


Αυτό που δεν είναι ΠΟΤΕ σχετικό, και είναι ΠΑΝΤΑ ειλικρινές, είναι 2 μόνο ερωτήσεις:

-Tί ζητάω από την εκδρομή μου? 
και
-Με τί να το συγκρίνω?


Καταλήγουμε λοιπόν στα ακόλουθα: Aλλο ακριβό, και άλλο ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟ. Επίσης άλλο σημαίνει φθηνό, και άλλο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.




Η έρευνα αγοράς, ο σωστός υπολογισμός εξόδων ακτοπλοϊκών-διαμονής-διατροφής-μετακίνησης κλπ, και φυσικά τα προσωπικά «θέλω» που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα σε κάνουν να επιλέξεις το καλύτερο για σένα. Όταν όοολα αυτά υπολογιστούν σωστά, τότε ΜΟΝΟ υπάρχει ορθή, εμπεριστατωμένη άποψη για το χαρακτηρισμό μιας τιμής.

Κι ας έρθουμε και στο δικό μας «σπίτι». 




Το τουριστικό γραφείο My Road Trip, δεν προσπάθησε ποτέ να χαρακτηριστεί «φθηνό» γραφείο. Ο χαρακτηρισμός που κερδίσαμε επάξια είναι το ειλικρινές γραφείο τουρισμού.

Οι τιμές όλων των εκδρομών μας είναι στο επίπεδο που οφείλουν να παραμείνουν, ώστε να μην παραλείπονται παροχές, να κρατάμε το επίπεδο των συνεργατών μας ψηλά (αξιοπρεπή ξενοδοχεία, καλοσυντηρημένα πούλμαν, ευγενείς και επαγγελματίες συνοδοί/ξεναγοί, άρτια τηλεφωνική εξυπηρέτηση κρατήσεων, Νο1 διαδυκτιακή επικοινωνία και μέσων κοινωνική δικτύωσης, άρτια διεκπαιρέωση προγράμματος κλπ), να παραμένουμε νόμιμοι και άρτιοι προς τις φορολογικές μας υποχρεώσεις (αν μπούμε φυλακή θα δυσκολευτούμε λίγο να οργανώνουμε εκδρομές…).



Παραμένουμε 3χρόνια ενεργοί, με την απρόσμενα δυνατότερη διαδικτυακή σελίδα στην Ελλάδα, τις περισσότερες δημόσιες κριτικές από όλο τον κλάδο, και κοινό που αλληλεπιδρά μαζί μας καθημερινά και μας επιβάλλει να γινόμαστε καλύτεροι, και να μην συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από το τίμιο και το ισορροπημένο!


Τριών χρονών λοιπόν το My Road Trip! Καλά ταξίδια!!!